23.10.2010

Syksyn viimeiset puutarhajutut

Nyt on sitten porkkanasatokin korjattu. Porkkanoista tuli yllättävän isokokoisia ja hyvin suuri osa oli syömäkelpoisia. Sato jäi tietenkin pieneksi, koska ämpäriin ja pieneen parvekelaatikkoon ei paljoa mahdu. Parvekelaatikossa, joka sai vähemmän aurinkoa kuin ämpäri, oli paljon vaaleankeltaisiksi jääneitä porkkanoita, joita emme uskaltaneet syödä (eikä kyllä tehnyt mielikään). Olemme jo syöneet suuren osan porkkanoista: yhtenä iltana televisiota katsoessa napostelimme porkkana- ja kurkkutikkuja ja dippejä. Tänä vuonna porkkanoista tuli makeita ja hyviä.


Vuonna 2009 meillä oli kaupungilta vuokrattu puutarhapalsta. Se jäi hieman huonolle hoidolle. Salaateista tuli kitkeriä kastelun puutteen vuoksi ja rucolat katosivat jonkin sortin ötököiden suuhun, mutta syksyllä metrin korkuisten rikkaruohojen keskeltä löytyi kuin löytyikin perunoita sekä runsaasti porkkanoita. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, sen kesän porkkanat jäivät melko pieniksi. Niitä tuli käytettyä paljon esimerkiksi kasvissosekeittoon.


Tässäpä vielä parvekepuutarhan plussia ja miinuksia verrattuna vuokrapalstaan:

+ Parveke on ihanan lähellä. Ei tarvitse lähteä erikseen puutarhaa hoitamaan, mikä tarkoittaa, että sitä tulee todennäköisesti hoidettua useammin ja paremmin.
+ Kasteleminen on helpompaa - keittiöstä parvekkeelle on koko lailla lyhyempi matka kuin vedenottopaikalta omalle puutarhapalstalle. Kasvit menestyvät huomattavasti paremmin, jos saavat riittävästi vettä.
+ Parvekkeella ei ole rikkaruoho-ongelmaa.

- Parvekkeella on rajoitetusti tilaa. Parvekkeen koko rajoittaa viljelysten määrää, ja ämpäreissä ja laatikoissa ei välttämättä ole niin paljoa tilaa kuin kasvien juuret tarvitsisivat.
- Kasvit eivät ehkä saa riittävästi aurinkoa. Meillä aurinko kyllä paistaa parvekkeelle melkein koko päivän, mutta jotkut kasvit jäivät kuitenkin varjoon.
- Kasvatuslaatikot ovat kalliita (meillä mies ratkaisi ongelman nikkaroimalla laatikot itse).
- Pieneltä näyttävä laatikko vetää uskomattoman määrän multaa, joten sitä saattaa joutua raahaamaan kaupasta yllättävän paljon (onneksi meillä on auto ja hissi).
- Jotkut ovat sitä mieltä, etteivät kasvit kasva vesijohtovedellä yhtä hyvin kuin sadevedellä. Eräs ystäväni antoi vinkin, että kesällä voisi ottaa uintireissuille kanisterin mukaan ja tuoda järvestä kasteluvettä, mutta siinä olisi kova työ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti