15.5.2011

Puutarhan toukokuu

Ilmat ovat viimeinkin lämmenneet sen verran, että uskalsimme siirtää mansikat ja tomaatit parvekkeelle. Jos (tai pikemminkin kun) tulee kylmempiä öitä, täytyy varmaan peittää ne jollakin ja toivoa, että ne selviävät. Tomaatteja ei ole käytännössä mahdollista siirtää sisälle yöksi, kun ne ovat isossa kasvatuslaatikossa ja ne on sidottu kiinni seinässä olevaan tukiristikkoon.


Mansikanalut näyttävät tässä kuvassa valtavan isoilta, mutta oikeasti ne ovat tosi pieniä. Saa nähdä, saammeko tänäkään vuonna mansikoita ihan syötäväksi asti.


Tomaatit sen sijaan ovat kasvaneet vähän liiankin hyvin. Ensi vuonna pitää aloittaa esikasvatus vähän myöhemmin. Jo monen viikon ajan keittiön ikkunalaudalla pikkupurkeissa olevat tomaatintaimet hipoivat kattoa, ja purkitkin kävivät turhan pieniksi. Kasvatuslaatikko on muuten uusi - vanhoista kirjahyllyistä nikkaroidut kasvatuslaatikot eivät osoittautuneet kovin kestäviksi, joten tänä vuonna mies käytti painekyllästettyä puuta, jonka pitäisi kestää kosteutta paremmin.


Basilikassa on jo isot lehdet. Olemme saaneet hyvän basilikasadon jo kahtena vuonna, ja näyttäisi siltä, että saamme basilikan menestymään myös tänä vuonna.


Rucolat kylvettiin pari viikkoa sitten suoraan isoon ruukkuun. Ne ovat vielä pikkuriikkisiä, mutta kurottavat kovasti aurinkoa kohti.

4 kommenttia:

 1. Painekyllästetyn puun käyttö viljelylaatikossa on yksi niistä asioista, joita ei suositella, koska siitä voi kertyä kyllästämisessä käytettyjä aineita syötäviin kasvinosiin. Ongelma poistuu, jos eristää mullan puusta esim. vahvalla muovilla.

  Hallaharsolla varmaan saa kasvit säästettyä tuhoilta. Jos laitat harsot vasta illalla, sumuta kasvit puhtaalla vedellä, niin säästyvät varmemmin paleltumiselta.

  VastaaPoista
 2. (Myöhästynyt) kiitos kommentistasi. Miehelleni motkotinkin tuosta myrkkyasiasta, mutta hän tuumasi, että kourallinen tomaatteja tuskin tappaa ketään. Ehkä ensi vuonna saan tahtoni läpi ja vuoraamme laatikon muovilla.
  -Hiiruska

  VastaaPoista
 3. Ensi kerralla kun tulee aika tehdä uusi laatikko, kannattaa valita puulaji oikein, jos ei halua muovia käyttää. Vanhan huonekalupuun hajoaminen on kestänyt jo monta vuotta, eikä se kestä pitkään kun se joutuu tekemisiin mullan ja veden kanssa. Puulajien ominaisuuksiin kannattaa tutustua: http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/esine_elaa/puu/puu.html

  Briteissä tekevät paljon kasvatuslaatikoita eukalyptuksesta, mutta taitaa olla täällä vähän huonosti saatavilla...

  Puun kestävyyttä voi edistää myrkyttömästikin, kannattaa kysellä rautakaupoista neuvoja.

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia vielä lisävinkeistä! Me kun ollaan aloittelijoita vähän joka saralla, niin neuvot tulevat tarpeeseen :)
  -Hiiruska

  VastaaPoista