30.8.2011

Puutarhan elokuu

Keittiössä kukkivat nyt ainoastaan tekokukat. Basilikat olivat käyneet jo vanhoiksi eivätkä jaksaneet enää sinnitellä. Tänä vuonna säilömme basilikan kuivattamalla. On muuten koko lailla voimakkaampi tuoksu kuin kaupan kuivatussa basilikassa!
Kirsikkatomaatti rehottaa edelleen. Tomaatteja on vaikka kuinka paljon, ja ne ovat yllättävän isoja.Mansikka onnistui tänä vuonna erinomaisesti. Marjat ovat kohtuullisen isoja, ja makukin on nyt parempi kuin muutama viikko sitten. Raakileitakin olisi vielä vaikka kuinka paljon, mutta taitaa syksy tulla liian nopeasti. Sisällekään näitä ei oikein taida voida siirtää, kun ei ole sopivaa paikkaa, johon paistaisi aurinko mutta ei olisi liikaa vetoa. Nyt pitäisi alkaa hankkia tietoa talvehtimisesta - olisi kiva, jos ensi vuonna saataisiin mansikkaa ilman, että tarvitsisi aloittaa kaikkea ihan alusta.
Jääköhän tämä viimeiseksi puutarharaportiksi tältä vuodelta? Tehdään tähän jo varmuuden vuoksi pientä yhteenvetoa kuluneesta kesästä. Vähän harmittaa, että laiskuuden/saamattomuuden/kiireen vuoksi puutarhamme jäi tänä vuonna suunniteltua pienemmäksi. Erityisesti porkkanoita olisi ollut kiva saada. Toisaalta saamme kyllä olla tyytyväisiä siitä, että kaikki onnistui tänä vuonna erinomaisen hyvin (lukuunottamatta rucolaa, joka jostain mystisestä syystä ei kerta kaikkiaan vain suostunut kasvamaan tänä vuonna).

Ensi keväänä sitten uudet kujeet. Kuten jo mainitsin, mansikat olisi kiva saada talvehtimaan. Basilika on onnistunut hyvin jo kolmena kesänä ja maistunut meille hyvin, joten emmeköhän istuta sitä myös ensi keväänä. Toiveissa olisi nyt saada enemmän kasvatuslaatikoita, mutta se on sitten vielä vähän arvoitus, mitä niissä kasvatetaan. Ainakin olisi kiva saada hyötykasvien lisäksi myös jotain näyttävämpiä kukkia. Eräässä naistenlehdessä joku kertoi kasvattaneensa raparperia parvekkeella, ja sitä voisi olla kiva kokeilla. Tänä keväänä mieheni vähän haaveili sipuleista, joten niitäkin voisi varmaan harkita. Aika näyttää!

2 kommenttia:

  1. http://kolmannenkerroksenviidakko.blogspot.com/2008/12/parvekkeella-palelee.html

    Sain kuukausimansikan talvehtimaan useamman talven laittamalla sen puulaatikkoon muiden parvekelaatikoiden kanssa, päälle tulivat parvekkeen lattian matot ja pakkaspeitteet. Puulaatikon kansi kiinni ja sadetakkikankainen suoja vielä pitämään koko komeuden kuivana, hyvin talvehti. Toinen iso puinen istutuslaatikko talvehti sellaisenaan, pakkaspeite kasvien päälle ja pressu ympärille. Laatikossa kyllä oli sinistä eristelevyä joka seinässä.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, kiitoksia paljon vinkistä!
    -Hiiruska itse

    VastaaPoista