23.9.2012

Kirjoneulepähkäilyä

Olen tässä tikutellut vauvan neuletakkia, jossa on jonkin verran kirjoneuletta. Koska minulla ei ole paljoakaan kokemusta kirjoneuleesta, neulominen on ollut melkoista kokeilemista. Aluksi päänvaivaa tuotti ilmiö nimeltä yarn dominance (lankadominanssi): jos pitää neuloessaan eri väriset langat aina samassa järjestyksessä, toinen väri nousee enemmän esille. Löysin hyvän postauksen, jossa kerrotaan tästä ilmiöstä. Postauksen kuva on havainnollinen: Vasemmanpuoleisessa lapasessa dominoivana väri on pohjaväri, oikeanpuoleissa taas kuvioväri. Kun kuvioväri on dominoivana värinä, kuviot erottuvat taustasta selvästi paremmin. Tämä kuvapari puolestaan osoittaa, että nurjalla puolella dominoivan värin lankajuoksut asettuvat alemmas kuin toisen värin.
 
Heräsi tietysti kysymys, missä järjestyksessä ne langat sitten oikein tulisi pitää. Suomeksi en löytänyt paljoakaan tietoa, ja suuri osa englanninkielisestä materiaalista oli tarkoitettu "heittämällä" neuloville. Isoin ongelma kuitenkin oli, että eri ohjeissa neuvottiin lankojen järjestys ihan eri tavalla! Lopulta valitsin järkevältä vaikuttavan ja selkeän ohjeen ja kokeilin neuloa sen mukaan. Tulos ei ollut kovin hyvä: oikealla puolella kuvioväri hukkui taustavärin sekaan ja nurjalla puolella lankajuoksut asettuivat väärin päin. Onneksi jo seuraava yritys toisella menetelmällä tuotti paremman tuloksen.
 
Lisämaustetta soppaan toi se, että tämä neule neulotaan tasona. Jos se olisi kokonaan kirjoneuletta, olisin neulonut sen suljettuna neuleena ja kokeillut steekkausta (vaikka ajatuskin neuleen saksimisesta hirvittää!). Tässä tapauksessa päätin kuitenkin kokeilla kirjoneuleen neulomista nurjalla puolella. Lankajuoksujen saaminen nurjalle puolelle ei ollut vaikeaa, vaikka neulonkin norjalaista nurjaa, jossa lanka on puikon takana - piti vain muistaa nurjan silmukan aluksi koukata puikko molempien lankojen takaa. Myöskään lankadominanssi ei tuottanut ongelmia, kun pidin langat nurjalla puolella päinvastaisessa järjestyksessä kuin oikealla. Jostain minulle tuntemattomasta syystä langat kuitenkin kiertyivät koko ajan toistensa ympäri, kun neuloin nurjaa. Ongelma ratkesi vasenkätisellä neulomisella. Se on toki minulle melko lailla hitaampaa kuin oikeakätinen neulominen, mutta ei kuitenkaan ylitsepääsemättömän vaikeaa.
 
Yrityksen ja erehdyksen kautta muodostunut taktiikkani on seuraavanlainen: Joka toisen kerroksen neulon aivan normaaliin tapaan - pidän molemmat langat vasemmassa kädessä, kuviovärin vasemmalla ja pohjavärin oikealla puolella. (Jos olen neulonut edellisen kerroksen vasenkätisesti, silmukat on neulottava takareunasta.) Joka toisen kerroksen puolestaan neulon vasenkätisesti. Silloin pidän pohjavärin vasemmassa kädessäni ja neulon sitä "heittämällä" brittiläiseen tyyliin ja kuviovärin oikeassa kädessäni ja neulon sitä "tavalliseen" tapaan. Olen tehnyt hihansuiden ja helman pienet kirjoneuleosuudet tällä systeemillä, mutta nyt on edessä tulikoe: kaarroke on melkein kokonaan kirjoneuletta. Elättelen toiveita paitsi kauniista lopputuloksesta myös siitä, että vasenkätinen taktiikkani hieman hioutuisi ja nopeutuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti